Kennismakingsspelletjes Kleuters

De trainer:
Train je Team
Contactgegevens

Kennismakingsspelletjes voor iedereen die met kleuters werkt!

Voor alle mensen die met kleuters werken hebben wij de teambuilding theaterworkshop. Tijdens deze workshop leren de teamleden elkaar beter kennen en begrijpen. De theater workshop is geschikt voor iedereen die met kleuters werkt omdat de deelnemers spelenderwijs worden uitgedaagd met verschillende kennismakingsspelletjes. Bekijk hier de teambuilding theaterworkshop en vraag een vrijblijvende offerte aan!

kennismakingsspelletjes kleuters

Hechte banden creëren bij kleuters

Mensen zijn kuddedieren, dit zit in onze aard. Zelfs al op jonge leeftijd zijn we geneigd om banden te creeëren. Dit is natuurlijk, maar er zijn wat manieren om dit natuurlijke proces te versterken. Op verschillende kleuterscholen wordt er gewerkt met een nieuw project: Kennismakingsspelletjes kleuters. Uit kinderpsychologisch onderzoek is gebleken dat kleuters die deelnamen aan dit project op latere leeftijd een significant hechtere band hadden met elkaar dan andere kleuters. Kennismakingsspelletjes kleuters, een initiatief van studenten van de universiteiten Utrecht en Tilburg, bestaat uit verschillende spelletjes die afhankelijk van de situatie invloed hebben op de band van de kleuters. Het project kwam afgelopen maand in opspraak doordat criticasters van mening waren dat teambuilding van kleuters, de menselijke drift tot natuurlijke hechting zal verstoren, hier is overigens geen bewijs voor. Ter informatie wordt hieronder het project beschreven en uitgelegd.
Banden worden bij kleuters vaak op het eerste gezicht bepaald, intuïtief en op gevoel en minder op rationele argumenten. Aan een kennismakingsspel kan je al snel zien welke kleuters elkaar meer mogen dan anderen. Dit komt vooral doordat kleuters een stuk oprechter zijn dan oudere mensen. Je kan makkelijk observeren welke kleuters elkaar mogen. Dit is een pre, maar op zich nog geen groot bewijs. Wetenschappelijk bewijs komt daarentegen wel uit de hoek van de neuropsychologie. De hersenschors is namelijk nog niet volgroeid.
In de hersenschors bevinden zich voornamelijk de hersengebieden die voor denken besteed zijn. De corticale structuren, die voor emotie en hechting dienen, bevinden zich in het midden van de hersenschors. Deze gebieden zijn relatief al twee keer zo groot als deze hersenschors bij kleuters. En worden dus een stuk makkelijker gemeten met een hersenscan bij een kleuter. Uit al deze onderzoeken blijkt dat kleuters die in hun jeugd kennismakkingsspelletjes van het project Kennismakingsspelletjes kleuters een sterkere band hebben op latere leeftijd.

Teambuilding spelletjes voorbeelden

Een voorbeeld van een kennismakingsspel is om de kleuters te laten beginnen met een kringetje te laten maken. De kleuters zeggen om de beurt hun naam en wat ze écht leuk vinden. Daarna worden door een volwassene alle namen in een ton in het midden van de kring gelegd. De kleuters pakken beurt om beurt een kaartje. De volwassene leest de naam voor. Aan het oogcontact kan je al veel zien. Lang aankijken is vaak door het intuïtieve gedeelte van hechting bij kleuters en het onschuldige ervan een pre voor een band. Aan de activiteit in het corticale deel de amygdala kan je de natuurlijke aantrekkingskracht tot een bepaald persoon zien. Het blijkt dus dat dit bij de simpele doch innovatieve methode van het project Kennismakingsspelletjes kleuters kinderen een hogere amygdala respons krijgen dan bij ‘normale’ kennismakingspelletjes. Andere teambuildingoefeningen zijn het doen van zogenaamde handje-klapspelletjes, is er hier weer een hoge-oogcontact/amygdala-ratio dan zal de band waarschijnlijk goed zijn of goed worden tussen deze kinderen.

Teambuilding tips

Voor de volwassenen in het project zijn er verschillende tips die het proces van binding doet bevorderen. Ten eerste moet de volwassene in kwestie ten alle tijde coulant en rustig blijven. Ook is een duidelijke articulatie van belang. Laat de kinderen ook creatief zijn in hun eigen belang. En laat het spel het gangetje gaan, het initiatief ligt bij de kinderen. Vergeet dit niet. Het blijft een natuurlijke drift die voor een deel wordt beïnvloedt door dit kennismakingsspel van het project Kennismakingsspelletjes kleuters. Nog een paar belangrijke tips zijn om te stimuleren en om te motiveren.

Teambuilding oefeningen

Voor het Kennismakingsspelletjes kleuters-project zijn verschillende oefeningen te bedenken. Volwassenen kunnen voor hun eigen rust op yoga, zodat ze minder geïrriteerd raken van de herrie van kinderen. Men kan de kinderen ook aansporen, maar dit moet geleidelijk gebeuren. Sinds kort wordt het Kennismakingsspelletjes kleuters initiatief ook gebruikt voor verschillende instanties. Het overkoepelende scoutingsbureau: teambuilding spelletjes scouting heeft ook het Kennismakingsspelletjes kleuters project omarmt. Teambuilding spelletjes scouting heeft scoutingsverenigingen zitten in verschillende steden zoals Breda, Enschede, Amsterdam, Groningen en Rotterdam.

Samenwerkingspelen

Nadat de band is geschept en is bevestigd door de hersenscan moet het samenwerken aangeleerd worden. Dit gebeurt vooral door middel van het natuurlijke spelen. Maar vooral bij het spelen waarbij samen gewerkt moet worden zoals een sport, een zandkasteel bouwen of duo-jumpstylen.
In dit essay hoop ik dat er voldoende is geïnformeerd waarom Kennismakingsspelletjes kleuters goed project is, dat werkt voor een betere band bij kinderen. Dit verklaart de wetenschap, alleen moet er wel voor een zorgvuldige maar fluwele aanpak gezorgd worden door de volwassen begeleider.

De trainer:
Train je Team
Contactgegevens

Vandaag nog een adviesgesprek en een offerte?
Doe geheel kosteloos en vrijblijvend een aanvraag:


    Hoe lang wilt u dat de training duurt?

    Hoeveel personen volgen de training?

    Plaats waar u de training wilt?

    Datum waarop u de training wilt?

    Contactpersoon

    Bedrijfsnaam

    Telefoonnummer

    E-mail

    Opmerkingen



    Deel deze training:

    Op Linkedin: x werd dit gedeeld

    Facebook:
    x werd dit gedeeld

    en op Twitter: x werd dit gedeeld

    Email deze training:
    Deze training is geplaatst op: