Samenwerkingsspelen Sport

De trainer:
Train je Team
Contactgegevens

Samenwerkingsspelen als sport voor uw team!

Tijdens onze trainingen wordt er aan de hand van verschillende oefeningen inzicht gegeven in het team. De samenwerkingsspelen zijn als een sport voor de deelnemers en verschaffen nieuwe informatie over de onderlinge samenwerking en communicatie. Wilt u met het hele team ook samenwerkingsspelen als sport doen? Vraag een vrijblijvend en kosteloos adviesgesprek aan!

samenwerkingsspelen sport

Samenwerkingsspelen op het gebied van sport en teambuilding

In sommige sporten is het heel belangrijk dat er goed wordt gecommuniceerd op verschillende gebieden. Zo is bij de categorie samenwerkingspelen sport het heel belangrijk dat dit optimaal wordt gedaan. Verschillende sporten die onder deze categorie vallen zijn teamsporten als volleybal of baseball. In deze sporten is snelle communicatie vereist, en het inspelen op je teamspelers is iets wat van levensbelang is. Bij de samenwerkingsspelen sport volleybal is het bijvoorbeeld heel belangrijk dat er razend snel goede afspraken worden gemaakt over wie de bal raakt. Dit is omdat het maar een gelimiteerd aantal keer is toegestaan dat de bal aan één kant van het net wordt aangeraakt. Verschillende gebaren en kreten worden daarom gebruikt om snel aan te kunnen geven wie de taak heeft om een snoekduik naar de bal te wagen. De verbale en non-verbale samenwerking in het team zijn uitermate belangrijk.
Het is echter wel belangrijk dat de samenwerking van een team of groep goed wordt opgezet. Daarvoor is het fenomeen teambuilding nodig. Teambuilding richt zich voornamelijk op het bouwen van een goede band binnen een groep of team van bijvoorbeeld sporters, maar ook collega’s of vrienden. Spelenderwijs wordt er samen gewerkt aan een hechte connectie. Hier volgen wat teambuilding spelletjes voorbeelden.
Om echte teambuilding te bereiken kan een groep samen samenwerkingsspelen sport gaan beoefenen. Zo kan een groep collega’s een serie teambuilding opdrachten krijgen in de trant van een volleybalteam. Zo krijgen deze saaie bureaubobo’s ook nog een keer de kans om af en toe ook nog wat fysieke uitdaging te vergaren. Maar in andere groeperingen gaat dat heel anders. Iets waar een boswachter en zijn collega’s meer aan zou hebben zou het T.S.S. zijn. Deze subcategorie van samenwerkingspelen sport staat voor ‘teambuilding spelletjes scouting’, vernoemd naar het initiatief van kolonel ter Heuigteij, die als eerste opkwam met nieuwe “natuurvriendelijke” manieren van teambuilding.
Het schijnt dat het omhakken van een boom uitermate therapeutisch kan werken, en bovendien helpt met het plaatselijke bosbeheer.
De benaming ‘spelletjes’ zal voor sommige ietwat kinderlijk in de oren klinken. Daarom wordt in professionelere kringen ook vaker gesproken over teambuilding opdrachten. Deze opdrachten zijn toch wel vaak in de vorm van een spel, maar er is zorgvuldig gelet op de schriftelijke verwoording van het programma, zodat mijnheren van het voorzitterschap zich niet, naar hun idee, in alle drift op een hinkelpartij zullen storten – ookal is dit eigenlijk wel het geval.
Om terug te vallen op de samenwerkingspelen sport baseball, een in de Amerikaanse grensgebieden er populaire sport, is het belangrijk wat teambuilding tips mee te geven over communicatie binnen sporttermen. Het is belangrijk om deze binnen een zo kort mogelijke tijdsperiode eigen te maken, zodat de communicatie binnen een groep verbaal wel snel kan volstaan.
Het uiteindelijke presteren, dit houd in de bal met de daarvoor bestemde knuppel te raken, is natuurlijk de volgende stap. Dit vereist geen teambuilding, maar ook wel zo genoemde “straight-up practice”, of ookwel naar het Nederlands te vertalen; keiharde oefening.
Binnen een team, groep, pact of eenheid is het belangrijk dat de communicatie goed verloopt. Maar daarbij is het ook belangrijk hoe er met de medemens wordt omgegaan. Het is goed bewust te zijn met de verschillende situaties een medeteamgenoot, groepsdeler of pactbuddy op dat moment mee rond loopt. Ook moet natuurlijk een juiste aanspreekvorm worden gebruikt. Weet u al waar op gedoeld wordt?

Maak kennis met samenwerkingsspelen

Kennismaking is alles. Het is belangrijk kennis te maken met de mensen en/of amoeben waarmee op dat moment mee wordt samengewerkt in een samenwerkigngsspelen sport of beroep. Vandaar dat het u wordt aangeraden op een leuke, spelenderwijze manier kennis te maken met een groep. Kennismakingsspelletjes kunnen hierbij een handige ‘tool’ zijn waar u meteen mee aan de slag kunt. En wie kent hem niet? Het gemakkelijk uit te leggen ‘krantenmeppertje’ waarbij met een opgerolde krant zo snel mogelijk op het hoofd geslagen moet worden van het persoon wiens naam zojuist door een andere medespeler is genoemd.
Tegenwoordig zijn er natuurlijk meerdere manieren en spelletjes om kennis te maken, en ik zou het ook oneerbiedwaardig vinden om het hier domweg over een kennismakingsspel te hebben, omdat het natuurlijk veel meer is dat een spel. Het gaat hier overduidelijk over diepere strategische inzichten en methoden tot het onthouden van elkanders naam en functie.
Om dit geheel af te sluiten zou ik graag nog een paar uitspraken willen doen over de problemen van topsporters in solo prestaties. Het is een feit dat samenwerking de mens een sterkere positie geeft op de ladder der evolutie.
Alleen een mammoet te lijf gaan leek in de prehistorie al een drastisch vooruitstrevend initiatief, wat natuurlijk ook een kleinere kans van slagen had dat het samenwerken in groepen van vier tot dertien personen.
Dit gezegd wil ik nog even doorgaan op de hedendaagse topsporters in sportsectoren als atletiek of gewichtheffen. Laten wij wel allemaal eerlijk zijn, de hink-stap-sprong zou wel meteen een stuk langer worden, indien er wordt samengewerkt en alle scores van de sporters per land zou worden samengevoegd.
Door de soloprestaties in samenwerkingsspelen te veranderen, is het veel makkelijker de fouten van de personen te compenseren. Mocht een gewichtheffer het gewicht net niet in zijn eentje kunnen tillen, dan is het wel een stuk effectiever om het gewicht nog wat te verzwaarden, en het over twee mensen te verdelen, en zo het wereldrecord te verbreken. Houd wel in het achterhoofd dat dit slechts een suggestie is die absoluut aan het Olympisch comitée zou moeten worden voorgelegd, maar tot nu toe nog niet dusdanig genoeg aanhangers heeft gekregen om het door de eerste stemming heen te krijgen.

De trainer:
Train je Team
Contactgegevens

Vandaag nog een adviesgesprek en een offerte?
Doe geheel kosteloos en vrijblijvend een aanvraag:


    Hoe lang wilt u dat de training duurt?

    Hoeveel personen volgen de training?

    Plaats waar u de training wilt?

    Datum waarop u de training wilt?

    Contactpersoon

    Bedrijfsnaam

    Telefoonnummer

    E-mail

    Opmerkingen



    Deel deze training:

    Op Linkedin: x werd dit gedeeld

    Facebook:
    x werd dit gedeeld

    en op Twitter: x werd dit gedeeld

    Email deze training:
    Deze training is geplaatst op: