Kennismakingsspelletjes Basisschool

De trainer:
Train je Team
Contactgegevens

De leukste kennismakingsspelletjes voor uw basisschool team!

Voor de klas staan op een basisschool is hard werken voor een de leraren. De communicatie en samenwerking binnen het team moet soepel verlopen om de kinderen het beste onderwijs te geven. Tijdens een teambuilding training leert het basisschool team aan de hand van verschillende kennismakingsspelletjes elkaar beter kennen en begrijpen. Bent u op zoek naar kennismakingsspelletjes voor uw basisschool team? Bekijk hier onze trainingen en vraag een vrijblijvend adviesgesprek aan!

kennismakingsspelletjes basisschool

Kennismakingsspelletjes op school

Als kleine kinderen van de crèche naar de basisschool gaan leren ze hun klasgenoten kennen op verschillende manieren. Dit zijn echter kleine kinderen dus gaat dit spelenderwijs. Door verschillende spellen leren kinderen elkaar kennen. Kinderen zijn dol op spelen en zeer leergierig, ze leren daarom vrij snel. Op jonge leeftijd dingen leren wordt tegenwoordig dan ook op prijs gesteld. Niet alleen in de kleuterklas maar ook in latere jaren op de basisschool wordt aan kennismakingsspelletjes basisschool gedaan. In groep acht van de basisschool leren leerlingen elkaar op een andere manier kennen dan in groep een en twee. Er zijn verschillende manieren van deze ‘kennismakingsspelletjes basisschool’, namelijk: Spelletjes voor de teambuilding, van de scouting, verscheidene opdrachten en samenwerkingsspelen. Ik zal deze vormen verder uitleggen in dit essay.
De leraar in een klas vindt het fijn als zijn of haar groep goed zijn best doet en goed samenwerkt. De ‘Teambuilding’ is heel erg belangrijk. Er zijn verschillende spellen die een leraar kan spelen met zijn of haar groep kinderen om het samenwerkingsverband te versterken. Zoals het welbekende ‘slingertikkertje’, een leerling is de ‘tikker’, deze gaat op zoek naar andere leerlingen en ‘tikt’ deze, de ‘getikte’ leerling sluit zich aan bij de ‘tikker’ en zo gaan zij samen verder tikken. Uiteindelijk vormt zich een lange slinger en zullen er fanatieke leerlingen overblijven die niet ‘getikt’ willen worden. Van de slinger wordt dan uiterst veel samenwerking verwacht omdat ze de leerlingen willen pakken. ‘De traagheid van de massa’ werkt bij dit spel namelijk niet bevorderend. Levend Stratego is ook een goed voorbeeld voor ‘Teambuilding’ men moet goed samenwerken om het doel te bereiken. Het vak gymnastiek wordt op school gedoceerd om de kinderen gezond te houden, echter creëren de kinderen door het spelen van verschillende sporten ook een samenwerkingsverband, een simpel potje voetbal, trefbal of hockey werkt dus ook effectief. Deze spellen vallen allemaal onder de categorie:’Teambuilding spelletjes voorbeelden en Samenwerkingsspelen’. Kennismakingsspelletjes basisschool vinden dus vaak plaats door midden van sporten. Voor het vormen van een team is het zeer belangrijk om elkaars namen te kennen. Nieuwe groepen beginnen dus daarom ook altijd met verschillende vormen van voorstellen. Hier gaat het niet direct om het creëren van een band maar primair om de naam van iemand anders te leren kennen. Een voorbeeld van een dergelijk spel is een spel met een bal. Men gaat in een kring staan er is een bal aanwezig. Een persoon begint met de bal in zijn handen en gooit de bal naar een persoon. De persoon die de bal heeft gevangen krijgt gehoor van de ‘werper’ naar wie hij zijn bal moet gooien. Op het begin zal de bal vaak naar de verkeerde persoon geworpen worden maar na verloop van tijd zal het echter beter gaan. Aan het einde van het spel zal iedereen elkaars naam goed kennen. Dit is uiteraard een kennismakingsspel wat primair doelt op het leren van iemands naam.

Kennismakingsspellen tijdens sport

Niet alleen op school wordt gedaan aan teambuilding. Ook bij sporten, verenigingen en andere groepsgezinde praktijken. Denk bijvoorbeeld aan de scouting, dit zijn mensen die in het bos niet zonder elkaar kunnen. Ze moeten elkaars naam goed kennen en zeer goed samenwerken. Er zijn verschillende vormen van kennismaken: Teambuilding spelletjes scouting en Teambuilding opdrachten. Spelletjes worden bij de scouting gedaan om elkaar beter te leren kennen. Als kinderen bij de scouting gaan zijn ze vaak nog vrij jong. Ze worden dan opgeleid door ouderejaars. Bij deze jonge nieuwelingen zal de nadruk meer op spelletjes liggen dan op echte teambuilding. Bij deze jonge nieuwelingen zal deze teambuilding vanzelf gaan doordat ze elkaar na een aantal jaren zeer goed kennen. De kinderen gaan bijvoorbeeld hutten bouwen, in het bos werken, een kabelbaan maken, tikkertje en verstoppertje doen. Dit zijn spelletjes/ opdrachten waarbij de jonge kinderen leren samenwerken onder leiding van ouderejaars. De kabelbanen worden gebouwd door de ouderejaars, aangezien dit een risicovolle onderneming is moeten de ouderejaars elkaar blindelings vertrouwen. Teambuilding heeft lang geleden al plaatsgevonden.
Bij het leger werken ze ook aan een goed team. Dit is zeer belangrijk in oorlog en zware tijden. Tijdens de vorming van een leger worden er opdrachten en Teambuilding oefeningen gedaan waardoor een hechte band ontstaat tussen de soldaten. Deze band is cruciaal voor samenwerking in oorlogsgebied, er staan hier namelijk levens op het spel. In de legeropleiding worden de soldaten klaargestoomd door zware fysieke uitdagingen. De gedachte is dat men gezamenlijk door het vuur gaat. Samen iets bereiken schept een band. Als je met zijn allen honderd keer een push-up hebt gedaan heb je naderhand het gevoel dat je met elkaar iets bereikt hebt.
Op de basisschool wordt uiteraard de basis voor dit alles gelegd, vandaar de naam basisschool. Op vroege leeftijd wordt je aangeleerd hoe je een groep kunt vormen en hoe je met deze groep kunt samenwerken, de zogenaamde kennismakingsspelletjes basisschool. In de klas werk je vaak alleen maar vaak ook gezamenlijk. In de kleuterklas spelen kinderen vaak buiten, met blokken binnen of zitten in een kring. Deze jaren zijn de belangrijkste jaren voor de vorming van een kind. Kennismakingsspelletjes basisschool hebben wel bewezen dat ze effectief zijn. Kinderen vinden het helemaal geweldig, leuk en het is ook nog leerzaam.

Kennismakingsspelletjes leidt tot vertrouwen

Er zijn ook groeperingen dit op latere leeftijd een samenwerkingsverband willen opbouwen. Dit gaat een stuk lastiger maar alles is mogelijk. Volwassen mensen die een band op willen bouwen kunnen immers een stuk logischer nadenken dan kleine kinderen in de zandbak. Kennismakingsspelletjes zijn alleen effectief betreft het een namenspel. Als men elkaars naam al weet dan zijn echte spelletjes minder effectief. Volwassen mensen leren elkaar beter kennen door opdrachten, uitjes en sport. Een simpelweg tikkertje vindt de gemiddelde volwassene volkomen nutteloos en saai. Men wil liever een denk opdracht zodat men gezamenlijk na kan denken. Dit schept een band waardoor een samenwerkingsverband ontstaat.
Er zijn natuurlik ook nog Teambuilding tips om de samenwerking tussen mensen beter te laten verlopen. Mocht dit stug gaan probeer dan altijd de moed er in te houden. Optimisme is een essentieel onderdeel voor het vormen van een groep. De pessimistische instelling leidt tot chagrijn van de mede mens en leidt tot niets. Elkaar vertrouwen is een ander zeer belangrijk punt. Zonder vertrouwen kom je nergens. De vertrouwensband is essentieel voor een samenwerkingsverband. Bij kennismakingsspelletjes basisschool hebben kleuters natuurlijk geen idee over vertrouwensbanden en dergelijke, deze worden natuurlijk bij de kinderen gevormd. Inzet is een andere pijler die niet mag ontbreken voor een goede samenwerking. Kleuters in de kleuterklas geven vanzelfsprekend tomeloze inzet door hun enthousiasme maar bij volwassenen is dit minder vanzelfsprekend. Na een tijd inzet tonen en het gebruik verscheidene middelen van kennismaking ontstaat er progressie, het samenwerkingsverband is dan sterker dan op het begin. Wees uiteraard ook trots op uw groepering, zonder trots komt u nergens, heb geloof, vertrouw elkaar en uiteindelijk zal er goed samengewerkt kunnen worden. Dit alles begint al op de basisschool namelijk bij de categorie: ‘Kennismakingsspelletjes basisschool.

De trainer:
Train je Team
Contactgegevens

Vandaag nog een adviesgesprek en een offerte?
Doe geheel kosteloos en vrijblijvend een aanvraag:


    Hoe lang wilt u dat de training duurt?

    Hoeveel personen volgen de training?

    Plaats waar u de training wilt?

    Datum waarop u de training wilt?

    Contactpersoon

    Bedrijfsnaam

    Telefoonnummer

    E-mail

    Opmerkingen



    Deel deze training:

    Op Linkedin: x werd dit gedeeld

    Facebook:
    x werd dit gedeeld

    en op Twitter: x werd dit gedeeld

    Email deze training:
    Deze training is geplaatst op: