Samenwerkingsspelletjes
Samenwerkingsspelletjes voor een positief team!
Samenwerkingsspelletjes zijn een uitstekende manier om uw team meer kennis te geven van samenwerking en communicatie. Tijdens onze trainingen gebruiken de professioneel coaches verschillende samenwerkingsspelletjes om de deelnemers meer te leren over elkaar en het team als geheel. Bent u op zoek naar een leuke en leerzame bedrijfstraining voor uw team? Bekijk ons aanbod en vraag een vrijblijvend en kosteloos adviesgesprek aan!
Goede band met samenwerkingsspelletjes
Om een goede band in een groep te creëren kun je het beste samenwerkingsspelletjes spelen. Een goede band vormen wordt ook wel teambuilding genoemd. Teambuilding maakt een groep sterk om samen dingen aan te kunnen. De samenwerking kan het best worden getest en getraind door verschillende teambuilding oefeningen en teambuilding opdrachten uit te voeren. Door middel van spelletjes creëer je dat mensen elkaar gaan vertrouwen, goed gaan samenwerken en vooral dat ze goed met elkaar om kunnen gaan. Dit is in een team heel belangrijk.
Voordat kan worden begonnen met de teambuilding is het belangrijk om eerst kennis te maken met de groep. Bij teambuilding is het belangrijk elkaar te vertrouwen, maar het is erg moeilijk een wildvreemde zomaar te vertrouwen. Als men elkaar eerst een beetje leert kennen zal het daarna makkelijker te zijn om samen te werken.
Kennismakingsspelletjes
Door kennismakingspelletjes te spelen leer je elkaar gemakkelijk kennen. Het is belangrijk om te beginnen met een namenrondje. Dit kan in verschillende vormen om het makkelijker te maken voor de groep. Zo kan iedereen een eigenschap met de beginletter van zijn naam bedenken, een voorbeeld hiervan is ‘Sterke Stefan’, de persoon die na Stefan komt moet eerst Stefan’s naam opnoemen en dan zijn eigen naam. Zo leer je heel eenvoudig en effectief elkaars namen.
Een andere vorm van een kennismakingsspel is het krantenspelletje. Dit houdt in dat je in een kring gaat zitten met een groep mensen. Één iemand in de groep neemt plaats in het midden van de cirkel en houdt een krant in zijn of haar hand. Er wordt eerst een naam gezegd en degene met de krant moet proberen degene wiens naam is genoemd met de krant te raken. Die persoon kan dit voorkomen door gauw de naam van iemand anders te noemen. Degene met de krant rent hierdoor van persoon naar persoon en door steeds de naam van een nieuw persoon te noemen leer je van steeds meer mensen de naam kennen.
Teambuilding spelletjes voorbeelden
Als de kennismaking heeft plaatsgevonden kan worden begonnen met de teambuilding. Eerst kan worden begonnen met een eenvoudig spel om alvast een beetje vertrouwen te kweken.
Een voorbeeld van een teambuilding spelletje is bijvoorbeeld met je groep naar een indoor klimhal te gaan. Het is dan de bedoeling dat 1 iemand omhoog klimt en er iemand is om die andere persoon te zekeren. Degene de aan het zekeren is moet degene die gaat klimmen altijd controleren. Als de klimmer valt moet hij erop vertrouwen dat de persoon die onderaan staat goed oplet en op tijd ingrijpt. Hierdoor leer je dat je elkaar moet vertrouwen. Vertrouwen is een heel belangrijk begrip voor teambuilding. Als je elkaar niet vertrouwt kan je ook geen team vormen. Ook leer je goed met elkaar te communiceren. Als de klimmer naar beneden wilt dan moet er overlegt worden met de persoon die aan het zekeren is. Ook communicatie is een belangrijk iets om een team te vormen. Dit zijn goede voorbeelden waarom samenwerkingsspelletjes goed helpen bij het creëren van een goede teambuilding.
Het doel bij samenwerkingsspelen is dat de volledige groep moet samenwerken om samen een doel te bereiken. Behalve bovenstaand voorbeeld zijn er nog veel meer voorbeelden te noemen:
De groep krijgt de opdracht samen een bepaald figuur te vormen, bijvoorbeeld een ster. Het is belangrijk dat de groep eerst nadenkt en dan pas doet. Als iedereen meteen begint met lopen om de ster te vormen, zal blijken dat niet iedereen dezelfde vorm in gedachten heeft. Niet evenveel punten, niet dezelfde grootte etc. De ster zal dan ook niet volledig dicht zijn. De groep moet er dus voor zorgen dat er eerst duidelijk wordt gecommuniceerd. Er wordt een leider aangewezen en de groep volgt of iedereen doet zijn woordje en dan wordt er gekozen voor het plan dat wordt uitgevoerd. Voor een efficiënte manier van het oplossen van problemen moet de juiste manier van werken nastreven.
Een ander samenwerkingsspel is het spel waarbij tweetallen worden gemaakt. De ene helft van het tweetal wordt geblinddoekt, de ander is de leider. De leider moet ervoor zorgen dat de ‘blinde’ op een plek komt, zonder deze persoon aan te raken. Er kan dus worden gestuurd door middel van stemgebruik. Op deze manier van leiden en volgen is vertrouwen erg belangrijk.
Teambuilding spelletjes scouting
Een goed voorbeeld van een teambuilding spelletje bij de scouting is proberen zo snel mogelijk aan de overkant van de rivier te komen met een aantal balken. Het is de bedoeling dat het team goed overlegt om zo goed mogelijk droog aan de overkant te komen. Dit moet natuurlijk zo snel mogelijk dus er moet efficiënt gewerkt worden. Als er niet goed overlegt en samen gewerkt wordt duurt het veel langer. Door een bepaalde tijd eraan vast te stellen leert de groep snel keuzes te maken en elkaar goed te helpen. Door dit soort samenwerkingsspelletjes leert de groep snel keuzes te maken en goed met elkaar te overleggen om het doel te bereiken.
Ook bij scouting kan het opbouwen van tenten een goed teambuilding spelletje zijn. Iedereen moet meehelpen om een tent op te bouwen anders kan er niemand slapen. Als 1 iemand verzaakt dan is dat ten nadelen van de hele groep omdat dan de hele groep later kan gaan slapen. Als het donker is is het nog effectiever omdat er dan meerdere verrichtingen moeten gebeuren. Er moet iemand zorgen dat er voldoend licht is zodat iedereen zijn taak goed kan uitvoeren. Het is dus belangrijk om taken uit te delen. Ook dit is een vorm van goede communicatie. Ook de mensen moeten onderling goed met elkaar communiceren wie er wanneer wat moet doen. Als dit niet goed gebeurd komt er ook geen goede tent. Als iedereen goed zijn best doet is iedereen daarna zeer tevreden omdat ze dan eindelijk lekker kunnen gaan slapen.
Teambuilding tips
Een aantal belangrijke dingen voor teambuilding zijn samenwerking, communicatie en vooral vertrouwen. Om deze dingen goed te trainen is het belangrijk om je als groep volledig in te zetten. Iedereen moet goed meedoen met de spelletjes die voor de teambuilding bedoeld zijn. Als niet iedereen zich inzet heeft het niet veel nut. Het doel is als team te werken dus als niet iedereen zich inzet is het ook geen team.
Ook om een team te vormen moet er goed naar elkaar geluisterd worden. Je moet dingen van elkaar accepteren en uitvoeren. Als de communicatie niet goed zit dan kan er niet goed als team gewerkt worden.
Vandaag nog een adviesgesprek en een offerte?
Doe geheel kosteloos en vrijblijvend een aanvraag:
Deel deze training:
Op Linkedin: x werd dit gedeeld
Facebook: x werd dit gedeeld
en op Twitter: Tweet x werd dit gedeeld
Email deze training: