Teambuilding Betekenis
Geef met teambuilding betekenis aan uw team!
De term teambuilding heeft een ruime betekenis maar het heeft altijd een beoogd resultaat: een positief team waarin de mensen elkaar waarderen, goed samenwerken en communiceren. Aan de hand van teambuilding is een groep uitstekend in staat om de energie te herwinnen en nieuwe betekenis te geven aan het team. Bekijk ons trainingsaanbod en vraag een vrijblijvende offerte aan!
Teambuilding zorgt voor positiviteit
Het is ontzettend populair, een veelgebruikte term tegenwoordig: “teambuilding”. Zowel groepen collega’s van grote multinationals als sportteams en zelfs aankomende studenten doen eraan. Een dagje zeilen, groepsactiviteiten in het bos waarbij men elkaar moet helpen, een serieuze training van een professional; teambuilding is mogelijk in vele verschillende vormen. Maar heeft deze teambuilding betekenis? Of anders gezegd: waarom teambuilding? Heeft dit werkelijk nut, of is het gewoon een mooi excuus voor een gezellig dagje ertussenuit? En om teambuilding dan nuttige te laten zijn, in welke vorm kan dit dan het beste worden gedaan? Het zijn deze vragen en de zoektocht naar de mogelijke antwoorden hierop die in dit stuk centraal zullen staan.
Definitie “teambuilding”
Laten we eerst eens duidelijk maken wat de exacte definitie van teambuilding is. En hoe kan men hiervoor beter aan een antwoord komen dan door gebruik te maken van iets waarvan zelfs een werkwoord is gemaakt; juist, de online zoekmachine Google. Van de meest absurde feitjes als antwoorden op diepzinnige levensvragen, de wereld en zijn informatie ligt aan je voeten met een de keuze van de juiste term en een klik op een knop. Natuurlijk kunnen we ervoor kiezen om simpelweg “teambuilding definitie” in te typen, maar waarom maken we het niet nog makkelijker en gaan we meteen naar de in ieder geval onder studenten overbekende digitale encyclopedie: Wikipedia. Want hoewel de hoogleraren op de universiteiten alleen al huiveren bij het horen van deze naam en het dan ook ten strengste verboden is om ook maar de schijn op te wekken dat deze website ook maar enige bron van informatie heeft gevormd bij het schrijven van een paper, scriptie, onderzoeksverslag of enig ander academisch werk, zullen alle studenten het er met elkaar over eens zijn: Wikipedia is gewoon ontzettend handig om snel aan informatie te komen en om in korte tijd enige zinvolle kennis over een onderwerp op te doen. Want deze informatie mag dan tot stand zijn gekomen door de kennis van velen, zowel deskundigen als gewone leken inbegrepen, wat diens betrouwbaarheid wellicht niet ten goede komt, het valt simpelweg niet te ontkennen dat er zeer veel informatie over praktisch ieder onderwerp dat mogelijk in iemands hoofd op kan komen bij elkaar te vinden is. Dus ook in dit geval wordt er gezwicht door de jammerlijke bezwaren en is het ingetypt als ware het een volledig automatisme: de term “teambuilding wikipedia”, waarna direct de eerste link in een rij van vele miljoenen ons keurig naar de Wikipediasite over het onderwerp “teambuilding” brengt. Bij het zien van de grote lap tekst over dit onderwerp, weliswaar niet in het Nederlands maar wel in het Engels verkrijgbaar, dreigt men even wanhopig te worden, maar ook Wikipedia begrijpt dat we de belangrijkste kern van te tekst gewoon bovenaan, beknopt en samengevat willen hebben. Dit levert de volgende definitie van teambuilding op:
“Team building is a philosophy of job design in which employees are viewed as members of interdependent teams instead of as individual workers. Team building refers to a wide range of activities, presented to businesses, schools, sports teams, religious or nonprofit organizations designed for improving team performance. Team building is pursued via a variety of practices, and can range from simple bonding exercises to complex simulations and multi-day team building retreats designed to develop a team (including group assessment and group-dynamic games), usually falling somewhere in between.”
Het moge duidelijk zijn: teambuilding gaat vooral om het met een groep bepaalde activiteiten verrichten die ten doel hebben om deze groep meer tot een eenheid, een goed samenwerkend team te maken. De term “teambuilding” kan dan ook vrij vertaald worden met “het bouwen van een team”. Maar werkt dit echt, heeft teambuilding betekenis en wat zijn nu geschikte activiteiten om de teambuilding betekenis te geven?
Teambuilding activiteiten
Om de teambuilding betekenis te geven, moet gekozen worden voor de juiste teambuilding oefeningen. Bij een groep kinderen van bijvoorbeeld een voetbalteam moet daarbij gedacht worden aan leuke teambuilding spelletjes, bij een groep professionele collega’s kunnen eerder uitdagende teambuilding opdrachten zijn, al dan niet werk gerelateerd. De ervaring van deskundigen op het gebied van teambuilding leert trouwens dat het beter werkt wanneer de groep juist eens op een ander gebied gaat samenwerken dan op een al bekend (werk- of sport)gebied, aangezien er bij de laatstgenoemde optie vaak vele afleidende factoren een rol gaan meespelen, zoals bepaalde conflicten tussen personen over al verrichte prestaties.
Een goed voorbeeld van teambuilding is hebben van een survivaldagje op een mooie buitenlocatie, zoals een oud fort. Zo heb ik persoonlijk een keer een hele dag survivalactiviteiten gedaan op Fort Vechten, samen met mijn aankomende klasgenoten. De activiteiten waren daarbij zo opgezet dat deze alleen succesvol konden worden verricht door het samenwerken als een hechte groep. Denk hierbij aan het beklimmen van boomlange ladders waarbij de sporten meer dan twee meter van elkaar verwijderd waren, het oversteken van een waterstroom op een vlot dat slechts met meerdere personen tegelijk in evenwicht kon worden gehouden en het afdalen in de kelders van het fort, waarbij het op elkaar vertrouwen en het uit kunnen gaan van andermans steun essentiële factoren waren om deze activiteiten te maken tot een succes. En het moet worden gezegd: aan het eind van de heerlijk zonnige dag waren de vele individuen samengekomen tot een werkelijk hechte en vrolijk gestemde groep, klaar om het komende schooljaar op elkaar te kunnen bouwen en efficiënt en productief met elkaar te kunnen samenwerken. Dus op basis van persoonlijke ervaring kan ik alleen maar het volgende erkennen: ja, teambuilding heeft betekenis.Hoewel dergelijke fysieke activiteiten hoog staan aangeschreven als het aankomt op teambuilding, kan de samenwerking uiteraard ook op vele andere manieren op de proef worden gesteld en worden verbeterd. De mogelijkheden zijn eindeloos: van het spelen van een virtueel spel waarbij een bepaalde werksituatie wordt nagebootst tot in een moderne kookstudio onder het mom van teambuilding koken.
Het moge duidelijk zijn: teambuilding is geen loze hype, maar een terechte trend waar iedere groep of team aan zou moeten doen. Want uiteindelijk wil men niets liever dan succesvol samenwerken, iets wat de prestaties altijd ten goede komt. Vraagt aan eenieder om u heen en allen zullen zij hun ervaring met teambuilding als positief beschrijven. En er zijn zoveel verschillende vormen hiervan mogelijk, van een survivalmiddag tot het bereiden van de meest overheerlijke gerechten, dat dit zeker geen excuus mag vormen om niet aan teambuilding te doen. Dus heeft teambuilding betekenis, echt voor iedereen? Absoluut.
De trainer:Vandaag nog een adviesgesprek en een offerte?
Doe geheel kosteloos en vrijblijvend een aanvraag:
Deel deze training:
Op Linkedin: x werd dit gedeeld
Facebook: x werd dit gedeeld
en op Twitter: Tweet x werd dit gedeeld
Email deze training: