Teambuilding oefening 1 – Tellen
Tijdens de oefening gaat het team tellen tot een zo hoog mogelijk getal.
Het gaat er om dat de teamleden in stilte aanvoelen wie wanneer het volgende getal gaat zeggen.
De uitdaging van de oefening is om afwisselend een getal te zeggen zonder dat er tegelijkertijd een getal wordt gezegd. Soms kunnen er lange stiltes vallen tussen de getallen en soms heel kort.
Waar ligt het aan dat tijdens sommige pogingen het team tot een hoog getal komt en tijdens een andere poging tot een laag getal?
Met andere woorden: hoe komt het dat het team soms goed aanvoelt wie wanneer het volgende getal zegt en er tijdens sommige pogingen al vrij snel meerdere mensen tegelijkertijd hetzelfde getal zeggen?
Dit heeft met verschillende aspecten te maken en kan meerdere redenen hebben:
Nieuw 3: Oud succes nastreven
Na een poging waarin het team een hoog getal heeft behaald, bijvoorbeeld 26, heeft het team de neiging de poging erna weer snel tot de 26 te gaan tellen om door te gaan vanaf de vorige behaalde score. Op deze manier tellen de teamleden vrijwel direct door elkaar heen. Vertel het team dat het belangrijk is dat iedere nieuwe poging een frisse start is die niets te maken heeft met de score van de vorige poging. Eerder behaald succes is geen garantie op herhaaldelijk succes en wanneer je er van uit gaat dat dit wel zo is zul je eerder falen dan het voorgaande succes opnieuw te behalen of te overtreffen. Dit wordt hier letterlijk duidelijk tijdens deze oefening.
2: Aanwezigheid / afwezigheid
Een andere reden dat het team niet hoog komt is dat er bijvoorbeeld iemand te veel wil praten waardoor er getallen door elkaar heen worden gezegd en het team weer opnieuw moet beginnen. Het helpt enorm om iedereen goed naar de andere deelnemers te laten kijken en te luisteren in plaats van zelf te willen praten. Door als groep één te worden voelt iedereen vanzelf aan wanneer het moment daar is om een getal te zeggen. Zo kan het wel eens zijn dat mensen die normaal heel veel op de voorgrond treden tijdens de oefening waardevoller zijn wanneer ze zich op bepaalde momenten inhouden als de groepschemie daar om vraagt.
1: Focus
Soms is een team over-gefocust. Uit de oefening blijkt dan dat ze te gespannen een goed resultaat willen behalen. Hierdoor wordt er niet meer aangevoeld wie wanneer het volgende getal gaat zeggen en wordt er door elkaar gesproken. Je kan het team dan de opdracht geven door elkaar heen te lopen terwijl ze de oefening doen. Op deze manier komt het team wat losser en zullen de teamleden zich meer focussen op hun gevoel.
Soms is een team juist te los. Dit merk je wanneer er te snel getallen achter elkaar worden gezegd en er om die reden steeds snel door elkaar wordt gesproken. Wanneer het team te los is kun je ze in de kring laten staan en ze hun ogen laten sluiten om ze zo meer op hun gehoor te laten concentreren.
Houd deze blog iedere week in de gaten want: Meerdere tips volgen!
Heb jij tips over deze oefening? Mail ze naar info@trainjeteam.nl en als we ze waardevol vinden zetten we ze erbij!
De trainer:Vandaag nog een adviesgesprek en een offerte?
Doe geheel kosteloos en vrijblijvend een aanvraag:
Deel deze training:
Op Linkedin: x werd dit gedeeld
Facebook: x werd dit gedeeld
en op Twitter: Tweet x werd dit gedeeld
Email deze training: